De Curly Coated Retriever is het oudste retrieverras, in maat het grootste, maar in aantal het kleinste. Elegant en aristocratisch van uiterlijk, onmiddellijk herkenbaar aan zijn aparte astrakan vacht. Een prettige kameraad, waaks maar niet scherp. Actief buiten, rustig in huis. Geschikt om bij de jacht zelfstandig te werken en problemen in het veld zelf te oplossen.

De opvoeding van de Curly Coated Retriever pup is een belangrijke taak. Bij de meeste Curly's komen goede manieren en will to please niet zomaar aanwaaien. Enige bijsturing is wel gewenst.
Om te beginnen is een uitgebreide socialisatie in de puppytijd  enorm belangrijk om een Curly te laten uitgroeien tot een stabiele kameraad, die in zijn latere leven allerlei (nieuwe) situaties ontspannen tegemoet kan treden.

Veel hoeft er aan een Curly niet te gebeuren. De vacht is erg gemakkelijk te verzorgen. Kammen mag niet, nat masseren en knippen wel.
Een Curly verhaart, net zoals andere honden, twee keer per jaar. In de ruitijd dwarrelen er wat krullen door het huis, maar die zijn zo op te zuigen.

Dit is de officiƫle rasbeschrijving van de Curly Coated Retriever.

Algemeen beeld

Sterk, fier met een zekere mate van elegantie en een kenmerkende vacht.