De Curly Coated Retriever is het oudste retrieverras, in maat het grootste, maar in aantal het kleinste. Elegant en aristocratisch van uiterlijk, onmiddellijk herkenbaar aan zijn aparte astrakan vacht. Een prettige kameraad, waaks maar niet scherp. Actief buiten, rustig in huis. Geschikt om bij de jacht zelfstandig te werken en problemen in het veld zelf te oplossen.

Zijn karakter is daarom enigszins onafhankelijk. Hij vraagt om een toegewijde opvoeding en wil respect kunnen hebben voor zijn baas. Wie de juiste toon treft heeft aan de Curly een 'wereldhond'.

Retrieverrassen

Met retriever wordt een type hond aangeduid, dat gespecialiseerd is in het ophalen van wild nadat de jager het heeft aangeschoten. Er zijn zes retrieverrassen. Vier komen uit Engeland. Ronduit populair zijn de Golden en de Labrador Retriever. Wat minder bekend is de Flatcoated Retriever. De Curly Coated Retriever wordt gekoesterd door een wereldwijde, maar beperkte, kring liefhebbers. Uit Canada stamt de kleinste, de Nova Scotia Duck Tolling Retriever, uit de Verenigde Staten de vrijwel alleen in jagerskringen befaamde Chesapeake Bay Retriever.

Retriever als gezelschap

De werkeigenschappen van de Engelse retrieverrassen maken dat zij ook als gezelschapshond plezierige kameraden zijn. Bij het werken wordt een retriever geacht rustig naast z'n baas te blijven zitten tot hij na een commando op zoek mag gaan naar het aangeschoten wild. Een goede retriever heeft 'will to please': hij wil z'n baas graag een genoegen doen. Dat doet hij door het wild snel op te sporen en bij de baas af te leveren. In de dagelijkse praktijk zorgen deze werkeigenschappen ervoor dat een retriever energiek is buiten, op de wandeling, maar daarna rustig in huis. Ze zorgen er ook voor dat de hond graag contact maakt, lichamelijk en geestelijk. Een retriever is vrolijk en gezellig, gericht op harmonie, past zich soepel aan. Kortom: aangenaam gezelschap! Elk retrieverras is een variatie op dit thema.